Blog Layout

Borsten, flessen en tepels

Ellen • okt. 12, 2023

De Fles Die Het Meest op de Borst Lijkt?

Eens in de zoveel tijd komt er weer wat leuks langs op mijn tijdlijn, of stuurt een cliente of een collega mij een linkje met begeleidende tekst “moet je nou eens kijken, zou dit echt werken”? Het is een terugkerend fenomeen. Inmiddels verbaas ik me (bijna) nergens meer over.


Dit keer was het een fles in de vorm van een borst. En dan niet zomaar een borst, JOUW borst. Nou, dat willen we toch allemaal?


Waarom is het volgens sommige mensen zo belangrijk dat een fles zo veel mogelijk op de borst lijkt? Vanuit ouders gezien zijn de twee belangrijkste redenen: Een baby die de fles weigert wil misschien wél uit de fles drinken als die meer lijkt op de borst. Of juist andersom: zodat ie goed uit de borst blijft drinken nadat hij de fles heeft gehad.  


Voor fabrikanten ligt het wat anders. Die willen vooral flesjes verkopen, winst maken. En flesjes verkopen kennelijk beter als je zegt dat ze op een borst lijken, op JOUW borst lijken. Pure marketing dus. Al jaren proberen fabrikanten ons te laten geloven dat hún specifieke flesje het meest op de borst lijkt. Meestal gooien ze ook nog met wat quasi wetenschappelijk “WC-Eend” onderzoek. Alles zodat de ouders het gevoel krijgen dat ze het állerbeste product kopen voor hun lieve kleine baby.


Het is niet voor niets dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al jaren geleden regels heeft opgesteld voor marketing van kunstvoeding en flesjes, de WHO Code (voluit International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes). Het vergelijken met het natuurlijke proces van  borstvoeding is NIET toegestaan. Toch zie je dit soort marketing best veel, omdat de WHO Code in veel landen niet in de wet vastgelegd is.


Dan kom ik even terug op dat linkje wat ik doorgestuurd kreeg. Nee, ik noem geen namen, want ik hou me wél aan de WHO Code. Als je de website van deze specifieke fles leest word je helemaal blij. Je kan een scan maken met een app (zoooooo, wat hip!) en dan wordt er met speciale scan-technologie en 3D algoritmes gekeken en krijg je een fles met een speen die aan jouw anatomie kan worden aangepast. Verder het gebruikelijke riedeltje: minder lucht, minder krampjes, minder kans op flesverwarring, en langer borstvoeding geven – allemaal dingen die precies inspelen op de onzekerheden van ouders die de fles gaan geven.


Wat ik zie is een fles in de vorm van een borst, met een speen in huidskleur, en zelfs in verschillende huidskleuren. Een compliment voor dat laatste is op zijn plek. Het is heel fijn als je je eigen huidskleur terugziet in de producten die je gebruikt. Er zitten wat "anatomisch verantwoorde" sliertjes binnenin de speen - waar ik me dan bij afvraag of die wel goed schoon te krijgen zijn en goed vast blijven zitten. Er zitten wat hobbeltjes op de tepelhof. Maar als je goed leest, blijkt eigenlijk dat er maar vijf verschillende modellen zijn in vijf verschillende kleuren. Dus niks “je eigen borst wordt nagemaakt met behulp van een scan”. Je krijgt gewoon op basis van die zeer geavanceerde scan één van die vijf flesjes en mag zelf de kleur kiezen.


Nou zie ik dagelijks best veel borsten, en ik kan je vertellen – er zijn véél meer dan vijf verschillende vormen, en nog meer verschillende tepels. De ene borst is wat steviger, de andere slapper, mini tepels, lange tepels, ingetrokken tepels, bij sommige tepels zitten haren (joh!), sommige tepels wijzen de andere kant op, en soms hebben ze extra hobbeltje, piercings etc. Daar heb ik geen hippe scan technologie en algoritmes voor nodig.


En je baby? Die kent jouw borsten als geen ander. Die weet niet dat er nog honderden verschillende soorten borsten en tepels zijn. En die heeft ECHT wel door dat dit flesje niet jouw borst is. Ook al is de kleur precies als die van jou, ook al heeft de tepel bijna dezelfde vorm. Het is echt een ander materiaal, de melk stroomt anders. Dat betekent niet dat hij nooit uit een flesje gaat leren drinken, of dat hij “weigert”. Misschien moet hij even wennen. Het is een ander kunstje wat ze moeten leren. Als dat niet lukt, dan is het zinvol om daar hulp bij te vragen, bijvoorbeeld van een lactatiekundige of een preverbaal logopedist. Die kunnen samen met jou kijken welk flesje het meest geschikt is voor jouw baby.


Lieve ouders – baby’s zijn niet dom, echt niet. Ze weten écht wel dat het een flesje is, ook al lijkt ie nóg zo veel op je borst.

14 mei, 2023
Hoe gaat een baby op zoek naar de borst?
Meer posts
Share by: